logo_kullenberg_black-01 320



 

Ingredienser

Moules marinières
1 kg blåmusslor
2 schalottenlök
2 klyftor vitlök
5 cl olivolja
2 dl vitt vin
2 dl fiskfond, hemgjord eller utspädd köpt
2 dl vispgrädde
salt
peppar
1 knippe persilja, till garnering
Krutonger
4 skivor vitt formbröd
1 msk smör
1 klyfta vitlök

Château du Cléray Nr 2185
Muscadet Sèvre et Maine sur Lie , 2017
Frankrike , Loiredalen , Muscadet , Muscadet de Sèvre-et-Maine sur lie
84:-
Flaska , 750 ml

Ungdomlig, fruktig smak med inslag av gröna äpplen, päron och lime. Serveras vid cirka 8°C som aperitif, eller till rätter av fisk och skaldjur.
 

Tillagning

Moules marinières

  1. Tvätta blåmusslorna noga under rinnande vatten.
  2. Knacka öppna musslor försiktigt mot diskbänken. De blåmusslor som inte sluter sig slängs.
  3. Fräs schalottenlök och vitlök i olivoljan.
  4. Tillsätt blåmusslor, häll på vin, fond och grädde.
  5. Lägg på lock och låt koka i 2-3 minuter, eller tills musslorna är färdiga och har öppnat sig. Salta och peppra.
  6. Lyft ur musslorna och låt soppan koka ner lite.
  7. Krutonger
  8. Tärna formbrödet och stek det knaprigt i smör, olja och vitlök. Låt rinna av på hushållspapper.


Servering
Servera musslorna i en stor skål, slå över soppa, persiljan och strö över brödkrutongerna.

Tasteline - Foto & stylen Lisa Löwenborg - Recept Mari Bergman

ÖL , LJUS LAGER , INTERNATIONELL STIL
Corona Extra Nr 1598
Tillverkad i Mexiko 
Internationell stil är världens vanligaste ölstil
18:40
Flaska , 355 ml

Brödig smak med inslag av citrus och örter. Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck eller till kryddstarka rätter.

Ingredienser Sötpotatiswraps 4 personer

500 gram sötpotatis(ar)
2 klyfta(or) vitlök(ar)
1 msk olivolja
1 krm salt
1 krm svartpeppar
100 gram fetaost
0,5 kruka(or) persilja
125 gram spenat
0,5 st citron(er)
1 förpackning tortillabröd
Kryddiga bönor
1 st rödlök(ar), liten
0,5 st chilipeppar
125 gram champinjoner
1 msk olivolja
380 gram kidneybönor
1 krm salt
1 krm svartpeppar
Sallad
50 gram rucolasallad
125 gram körsbärstomater
3 tsk olivolja
1 tsk balsamvinäger

Tillagning

Sätt ugnen på 200 grader.

Sötpotatiswraps:
1. Skala och skär sötpotatisen i stora tärningar. Skala och finhacka eller riv vitlöken.
2. Blanda sötpotatis med vitlök och olja i en ugnsfast form. Salta och peppra efter smak och rosta i ugnen ca 20 min tills sötpotatisen mjuknat.
Kryddiga bönor:
1. Skala och grovhacka rödlöken och skölj och finhacka chilin. Skölj och skiva champinjonerna.
2. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs lök, chili och champinjoner så att de mjuknar och får lite färg. Sila av bönorna och spola dem i kallt vatten.
3. Tillsätt bönorna till stekpannan och fräs ytterligare 2 min. Smaka av med salt och peppar.

Sötpotatiswraps:
1. Ta ut den rostade sötpotatisen och mosa samman med fetaost, finhackad persilja, spenat och citronsaft med en gaffel i en bunke.
2. Tillsätt de kryddiga bönorna och smaka av. Salta och peppra ev mer.
Sallad:
1. Skölj ruccola och tomater. Halvera tomaterna och blanda med ruccolan. Ringla över lite olja och vinäger.
2. Fördela röran på de 8 tortillabröden. Rulla ihop och servera wrapsen tillsammans med salladen. 

Italiensk köttgryta

Källa Mat Magasinet Av: Europapress Foto: Maja Smend

Ingredienser för 8–10 portioner

Tid: 5½ timmar
30 g torkade trattkantareller
1–2 bitar högrev, 1,6 kg
rapsolja till stekning
3 stora rödlökar
3 morötter
4 selleristjälkar
250 g pancetta eller rimmat stekfläsk
2 lagerblad
2 msk tomatpuré
2 burkar små plommontomater el körsbärstomater à 400 g
1 flaska rött chiantivin, 75 cl
1 tärning oxbuljong GL
1 msk salt
2 tsk nymald svartpeppar
1 påse små fasta potatisar, ca 1 kg
persilja, grovhackad

Kryddiga baguetter
100 g smör L
½ dl parmesan
chilipeppar eller paprikapulver
4 små bake off-baguetter

Tillagning

1.  Häll 3 dl kokande vatten över den torkade svampen.
2. Bryn köttet runt om i olja, flytta över det till en tallrik.
3. Skala och tärna lök och morot. Skiva sellerin. Skär fläsket i strimlor. Fräs allt tillsammans med lagerbladen i olja 10 minuter. Häll av och spara vattnet från svampen. Krama ur svampen och låt den fräsa med några minuter. Tillsätt tomatpuré och låt den fräsa med 1 minut.
4. Tillsätt blötläggningsvattnet, se till att inget skräp eller sand kommer med. Tillsätt tomaterna samt vin och buljongtärning. Koka upp och tillsätt sedan köttet. Salta och peppra. Sjud sakta under lock cirka 3 timmar, rör om då och då.
5. Ta upp köttet och dra isär det med två gafflar. Ta bort eventuella slamsor av fett. Lägg tillbaka köttet i grytan och tillsätt potatisen och koka på mycket låg värme ytterligare 1½ timme tills köttet är riktigt mört och potatisen mjuk. Ta av locket mot slutet om det är för mycket vätska och låt den koka bort. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.
6. Kryddiga baguetter: Blanda smör och parmesan. Smaksätt med lite chilipeppar eller paprikapulver. Skär snitt i baguetten och fördela smöret i dem. Grädda baguetterna enligt förpackningen strax före serveringen.
7. Servering: Strö över grovhackad persilja och servera grytan med de nygräddade baguetterna.

Krämig citronpasta med halloumikrutonger, 2-3 personer

Ingredienser 2 - 3 personer

  • Valfri pastasort
  • 1 liten ekologisk citron
  • 2-3 dl crème fraiche
  • Några nävar bladspenat
  • Citronpeppar, svartpeppar & örtsalt efter smak
  • 1 grönsaksbuljongtärning eller buljongpulver
  • 1 paket halloumi
  • Färska örter (som basilika, dill eller persilja)
  • Olivolja

Tillagning
Börja med att koka upp valfri pastasort i saltat vatten.
Skär under tiden halloumin i kuber och stek i olivolja i en stekpanna tills att de har blivit knapriga och gyllene.

När pastan är färdigkokt, häll av vattnet och blanda sedan i crème fraiche i kastrullen tillsammans med pastan. Mängd beror på hur mycket pasta du har kokat men all pasta ska vara täckt av sås och gärna lite till.

Ha på citronsaft, några teskedar buljongpulver (eller buljongtärning), massor av citronpeppar, svartpeppar och smaka av med örtsalt.

Avsluta med att vända i massor av hackade örter och någon näve färsk bladspenat.

Toppa med halloumikrutongerna, hacka över lite hasselnötter och ringla över olivolja. Klart!

Källa ELLE Mat & Kök - Halloumiburgare med tomatsalsa och avokadokräm.

Ingredienser 4 personer
Du behöver:
4 bitar halloumi à ca 100 g
olivolja
4 hamburgerbröd
sallad

Avokadokräm:
1 avokado
2 msk majonnäs
2 msk crème fraiche
1 vitlöksklyfta
1 msk pressad citron
salt och peppar

Tomatsalsa:
250 g cocktailtomater
½ röd chilifrukt
1 msk pressad lime
3 msk  hackad koriander
1 msk olivolja
salt

Tillagning
Börja med avokadokrämen: Mixa alla ingredienser och smaka av med citron, salt och peppar.

Fortsätt med tomatsalsan: Hacka tomaterna. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda tomater, chili, limesaft, koriander och olivolja. Smaka av med salt.

Pensla halloumin med olivolja och grilla på direkt värme tills den får en fin grillad yta. Dela och grilla bröden.

Montera burgaren med kräm, salsa, halloumi och sallad.
Tips! Väldigt gott till halloumiburgaren med avokado är en het, rökig bbq-sås och picklad rödlök.

Recept & styling: Mattias Larsson
Foto: Jakob Fridholm

Rödbetsgratäng med chèvre & rosmarin

Källa MittKÖK - FOTO: Anna Kern

Ingredienser 6 portioner
smör till formen
8 potatisar
6 rödbetor
1 rödlök
2–3 vitlöksklyftor
1 kruka rosmarin
170 gram chèvre
½ tsk salt
2 krm malen svartpeppar
4–5 dl vispgrädde
50 gram västerbottensost, riven

Tillagning
50 minuter
Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj en gratängform, cirka 20 x 25 centimeter, med smör.
Skala och skiva potatisen och rödbetorna.
Skala och skiva löken.
Skala och hacka vitlöken och rosmarinen.
Varva lök, potatis, rödbetor och chèvre. Strö vitlöken, rosmarinen, salt och peppar mellan varven.
Häll på grädden, strö på osten och sätt in mitt i ugnen i cirka 30 minuter, tills gratängen fått fin färg på ytan och potatisen och rödbetorna är mjuka. Grädda i ytterligare 10 minuter under aluminiumfolie.

hasselbackspotatis på sötpotatis

Ingredienser 4 personer

Sötpotatisar
Olja
Salt
Svartpeppar
(Timjan)

Källa: CECILIAFOLKESSON.SE

Tillagning

Skär tunna skivor nästan hela vägen genom potatisen. Jag brukar lägga ät-pinnar längs sidorna och skära ner med kniven i dem.

Lägg sötpotatisen på en plåt, och ringla över olja.
Baka i ugnen i 225° C i ca 30 minuter. Pensla gärna på olja under tiden. Jag tryckte även ner lite timjan i sötpotatisen efter halva tiden.
Salta och peppra och servera gärna med hummus. (Recept längre ner)

hummersoppa med saffran

Ingredienser Till 4 pers: Skal från 2 humrar

  • 1.5 dl crème fraiche
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 hackad färsk tomat
  • 1/2 hackad gul lök
  • 1/2 hackad vitlöksklyfta
  • 1/2 msk smör
  • 2 cl cognac
  • Salt och nymalen vitpeppar
  • Saffran efter smak

    Tillagning

    1. Dela humrarna och tag ur köttet. Försök hålla köttet helt från klorna. Skiva upp hummerstjärtarna.
    2. Fräs hummerskal, lök samt vitlök i smör i en stor kastrull.
    3. Tillsätt tomat, cognac, vin, grädde, samt crème fraiche och låt koka i 25 minuter.
    4. Sila av soppan och smaka av med salt, peppar samt saffran efter smak.
    5. Fördela hummerköttet i djupa tallrikar och häll över den rykande heta soppan

    silltårta

    Ingredienser till 10-12 pers:

    • 6 halvor Hönökaka Smör (eller bordsmargarin)
    • 5 dl riven västerbottenost
    • 1 dl finhackad gul lök
    • 3 dl gräddfil
    • 6 hårdkokta ägg hackade
    • 2 dl lättmajonnäs Vitpeppar Svartpeppar
    • 240 g tomatsill
    • 240 g senapssill
    • 240 g löksill
    • 100 g hackad sallad
    • 1 rödlök finhackad 1 kruka dill 

    Tillagning

    Bred smör/bordsmargarin på Hönökakorna. Lägg ihop två av de till en cirkel.

    Fyllning 1:
    Blanda västerbottenost, finhackad gul lök och gräddfil. Smaksätt med vitpeppar. Bred ut över cirkeln.  Lägg två hönökakor till en cirkel på fyllning. Se till att de inte ligger med skarven på samma ställe som de understa kakorna. Detta för att förhindra att tårtan glider isär.
     
    Fyllning 2:
    Blanda ägg med majonnäs och smaksätt med svartpeppar. Bred ut över cirkeln.  Lägg två hönökakor till en cirkel på fyllning 2.  Garnera översta lagret hönökakor inifrån och ut i cirklar. Börja med tomatsill i mitten och fortsätt med senapssill och ytterst löksill. Varva med sallad, dill och rödlök mellan sillvarven.  Låt gärna den färdigmonterade tårtan vila några timmar i kylen innan du garnerar den. Då blir den saftigare och håller ihop bättre.

    våffla med löj eller forellrom

    Ingredienser Till 4 personer:

    • 100 g Smör
    • 240 g Mjöl
    • 2 tsk Bakpulver
    • 1 tsk Salt
    • 1/2 dl fint skuren Dill
    • 3.5 dl Sodavatten

    Tillagning

    1. Smält smöret och låt svalna en smula,
    2. Blanda torrvarorna och dillen i en bunke.
    3. Vispa i vattnet och till sist smöret.
    4. Grädda gyllenbruna,
    5. Servera med hackad rödlök, löj-eller forellrom, crème fraiche och garnera med dill & rödlök.
       

    fransk potatisgratäng

    Ingredienser Till 4 personer: 10 medelstora potatis av mjölig sort

    • 1 finhackad inte allt för stor lök
    • 1 finhackad vitlöksklyfta
    • 1 dl crème fraiche
    • 3 dl röd mjölk 
    • 3 dl riktig grädde
    • 1 krm riven muskot
    • ett par klickar smör (absolut inte margarin…)
    • salt och nymalen vitpeppar efter smak

    Tillagning

    1. Skala potatisen och skiva den lagom tunt.
    2. Finhacka lök och vitlök.
    3. Lägg allt i en stor bunke och blanda ihop samtliga ingredienser inkl kryddor utom smöret.
    4. Häll upp blandningen i en form ca 20×30 cm. Klicka över ett par msk smör.
    5. Grädda gratängen ca 1 timme i 200 grader. Börjar den bli mörk, lägg över lite folie.
    6. Gratängen skall vara riktigt krämig, behövs det, häll då på lite extra mjölk och grädde.

    jerkers GURKSOPPA MED HAVSKRÄFTOR

    Ingridienser till 4 personer

    • 2 Slanggurkor
    • 4 dl Grädde (av något slag, vispgrädde blir godast!)
    • 4 dl Hönsbuljong eller consommé
    • 1 msk Smör
    • 1 Schalottenlök
    • 1 Knippe dill
    • Lite Vitt vin + citronsaft
    • Havskräftor
    • 4 stora eller 8 små
       

    Tillagning

    1. Skala gurkan lätt, dela och gröp ur kärnorna med en sked,
    2. Skär gurkan i cm-stora skivor.
    3. Finhacka schalottenlök och fräs den lätt i smör tillsammans med gurkskivorna utan att de tar färg.
    4. Tillsätt grädde, buljong och en knippe dill ock låt det koka i 15 min.
    5. Häll upp soppan i en mixer och kör den till en slät och fin konsistens.
    6. Koka upp soppan på nytt och smaksätt med några droppar vitt vin och lite citronsaft.
    7. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
    8. Havskräftorna skalas och delas. Stek dem i lite smör och lägg dem i sopptallriken.
    9. Häll den varma soppan över. (havskräftor är lysande men det funkar även med kräftstjärtar i lag )
    10. Servera med ett nybakat bröd, eller varför inte ett nygräddat vitlöksbröd.

    Raggmunk med fläsk

    Ingredienser Till 3-4 Personer:

    • 1 dl Mjöl
    • 2 dl Mjölk
    • 2 Rivna Morötter
    • 8 Rivna Potatisar
    • 1 Riven Gul Lök
    • 1 krm Salt + Vitpeppar efter smak

    Tillagning 

    1. Rör ihop alla ingredienser och stek gärna ”raggerna” i lite utav fettet från det stekta fläsket.
    2. Serveras med stekt fläsk och lingon.


    Dryck till; ett ljust öl eller Mjölk!

    Sparrissås

    Ingredienser Till 3-4 Personer:

    • 2 Schalottenlökar
    • 100 g Smör (+ en klick)
    • 1,5 dl vitt vin
    • 1,5 dl grädde
    • 1 nypa gräslök
    • Salt och peppar

    Tillagning 

    1. Hacka lökarna fint
    2. Stek lökarna i en matsked smör
    3. Häll på vinet och reducera till hälften
    4. Häll sedan på grädde och låt reducera till hälften igen.
    5. I med 100g smör och mixa (stavmixer)
    6. På med salt och peppar samt en nypa finhackad gräslök.

    Brässerad knaperstek sida av svensk rapsgris med bbq steak sauce

    Ingredienser för 4 personer på en bricka som sharefood
     

    • 800 g fläsksida med svål från Svensk Rapsgris från Scan
    • 3 liter buljong på fågel
    • 2 gula lökar, grovt hackade
    • 5 vitlöksklyftor, grovt hackade
    • 5 st kaffir limeblad
    • 5 st lagerblad
    • 10 svartpepparkorn
    • 2 tsk salt
    Ingredienser BBQ Steak Sauce
    • 3 vitlöksklyftor, riven
    • 100 g ingefära, riven
    • 1 stor gul lök (eller 2 mindre), fint hackad
    • 1 jalapeno, urkärnad och hackad
    • 1 tsk nymald svartpeppar
    • 0,5 krm malt kryddnejlika
    • En nypa salt
    • 1 msk pressad citronsaft från frukt
    • 2 dl vatten
    • 2,5 dl Worchestershiresås
    • 1,5 dl lönnsirap
    • 1,5 dl honung
    • 2,25 dl bra vitvinsvinäger
    • För ev. redning: 2 msk maizena
    Potatis
    • 8 mandelpotatisar
    • 2 tsk rökt paprikapulver
    • Salt
    • Peppar
    • Smör
    • God olivolja

    Tillagning
    Börja med att förbereda badet genom att koka ihop buljong, vin, svartpeppar, salt, lime- och lagerblad under ca 10 minuter.

    Det får gärna stormkoka så att smakerna verkligen går in i varandra. Skär köttet i fyra portionsbitar. Efter 10 minuter lägger du ner köttet och lökarna och låter det hastigt koka upp så att du kan skumma av.

    Brässera på låg värme ca 2 timmar. Ta upp köttet och torka det lätt med en handduk. Innan servering så snittar du ett kryssmönster på svålen och torrsteker i en grillpanna på hög värme så att du får en knaprig yta.
     
    BBQ Steak Sås
    Börja med att bryna vitlöken försiktigt i en klick smör i en kastrull. Tillsätt sedan alla ingredienser och låt sjuda försiktigt i ca 50 minuter.

    Mixa allt försiktigt och om du vill kan du även låta sila såsen för att få den slät. Smaka av med salt och peppar och red eventuellt med maizena om såsen behöver mer stadga. Blir såsen tvärtom för tjock går det också bra att tunna ur den med lite vatten eller om du vill klicka ner en bit smör för att lätta upp den.
     
    Potatis
    Hacka potatisen i tärningar. Stek i smör tillsammans med paprikapulver tills de är al dente. Smaka av med salt.
     
    Servering
    Servera enkelt med en bit sida och en rejäl slev med sås över. Råstek ett par hackade potatisar - smaka av med salt, peppar och paprikapulver

    Källa: Livets Goda

    I perfekt kombination till

    2012 Clarendelle Rouge
    (Art.nr 3147, 159 kr, 750 ml)

    Nyanserad, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, ceder, korinter, kaffe, tobak och kakao. Serveras vid cirka 18°C till rätter av mörkt kött.
     

    VIner som passar på kräftkalaset

    Kloster Eberbach 

    Kloster Eberbach Nr 5810
    Riesling Kabinett , 2016
    Tyskland , Rheingau
    101:-
    Flaska , 750 ml

    Druvig, mycket frisk smak med sötma, inslag av päron, honung, mineral, ananas och lime. Serveras vid cirka 8°C som sällskapsdryck eller till fisk- och skaldjursrätter, gärna med heta eller asiatiska inslag.

    Leth Grüner Veltliner Familien

    Leth Nr 76570
    Grüner Veltliner Familien Reserve , 2016
    Österrike , Niederösterreich , Wagram
    119:-
    Flaska , 750 ml

    Fruktig, något kryddig smak med inslag av gula päron, vitpeppar, äpplen, örter och mandarin. Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk eller ljust kött.

    Leitz Magic Mountain

    Leitz Magic Mountain Nr 70626
    Rüdesheimer Riesling Trocken , 2016
    Tyskland , Rheingau
    159:-
    Flaska , 750 ml

    Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av päron, honungsmelon, örter, mineral och citrus. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur.
     

    Puycheric Syrah Rosé

    Puycheric Nr 2209
    Syrah Rosé , 2016
    Frankrike , Languedoc-Roussillon , VdP d'Oc
    199:-
    Box , 3000 ml

    Fruktig smak med inslag av geléhallon, persika och blodgrapefrukt. Serveras vid cirka 8°C som sällskapsvin, till fisk- och kycklingrätter eller sallader.

    Heta tips på drycker !

    Kevin Arnold

    Gérard Bertrand 

    Croft

    Kevin Arnold Nr 6506
    Shiraz , 2012
    Sydafrika , Western Cape , Coastal Region , Stellenbosch
    215:-
    Flaska , 750 ml

    Fruktig, nyanserad smak med rostad fatkaraktär, inslag av björnbär, plommon, kaffe, hallon och mörk choklad. Serveras vid cirka 18°C till smakrika, gärna grillade rätter av mörkt kött.

    Gérard Bertrand Nr 8381
    Rivesaltes Ambré , 1985
    Frankrike , Languedoc-Roussillon , Rivesaltes 110:-
    Flaska , 375 ml

    Nyanserad, mogen, mycket söt smak med inslag av fat, torkade dadlar, pomerans, valnötter, choklad, aprikoser och sultanarussin. Serveras vid 16-18°C till lagrade ostar, gåslever eller till desserter.

    Croft Nr 8039
    10 Year Old Tawny Port
    Portugal , Porto
    225:-
    Flaska , 750 ml
    Komplex, balanserad, mycket söt smak med fatkaraktär, inslag av torkade fikon, kanel, pomerans, choklad, russin och nötter. Serveras vid cirka 16°C till desserter, gärna innehållande nötter.