hummersoppa med saffran

Ingredienser Till 4 pers:
Skal från 2 humrar

  • 1.5 dl crème fraiche
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 hackad färsk tomat
  • 1/2 hackad gul lök
  • 1/2 hackad vitlöksklyfta
  • 1/2 msk smör
  • 2 cl cognac
  • Salt och nymalen vitpeppar
  • Saffran efter smak

Tillagning

  1. Dela humrarna och tag ur köttet. Försök hålla köttet helt från klorna. Skiva upp hummerstjärtarna.
  2. Fräs hummerskal, lök samt vitlök i smör i en stor kastrull.
  3. Tillsätt tomat, cognac, vin, grädde, samt crème fraiche och låt koka i 25 minuter.
  4. Sila av soppan och smaka av med salt, peppar samt saffran efter smak.
  5. Fördela hummerköttet i djupa tallrikar och häll över den rykande heta soppan
Hummersoppa med saffran

silltårta

Ingredienser till 10-12 pers:

  • 6 halvor Hönökaka Smör (eller bordsmargarin)
  • 5 dl riven västerbottenost
  • 1 dl finhackad gul lök
  • 3 dl gräddfil
  • 6 hårdkokta ägg hackade
  • 2 dl lättmajonnäs Vitpeppar Svartpeppar
  • 240 g tomatsill
  • 240 g senapssill
  • 240 g löksill
  • 100 g hackad sallad
  • 1 rödlök finhackad 1 kruka dill 

    Tillagning

    Bred smör/bordsmargarin på Hönökakorna. Lägg ihop två av de till en cirkel.

    Fyllning 1:
    Blanda västerbottenost, finhackad gul lök och gräddfil. Smaksätt med vitpeppar. Bred ut över cirkeln.  Lägg två hönökakor till en cirkel på fyllning. Se till att de inte ligger med skarven på samma ställe som de understa kakorna. Detta för att förhindra att tårtan glider isär.
     
    Fyllning 2:
    Blanda ägg med majonäs och smaksätt med svartpeppar. Bred ut över cirkeln.  Lägg två hönökakor till en cirkel på fyllning 2.  Garnera översta lagret hönökakor inifrån och ut i cirklar. Börja med tomatsill i mitten och fortsätt med senapssill och ytterst löksill. Varva med sallad, dill och rödlök mellan sillvarven.  Låt gärna den färdigmonterade tårtan vila några timmar i kylen innan du garnerar den. Då blir den saftigare och håller ihop bättre.

    Silltårta

    våffla med löj eller forellrom

    Ingredienser Till 4 personer:

    • 100 g Smör
    • 240 g Mjöl
    • 2 tsk Bakpulver
    • 1 tsk Salt
    • 1/2 dl fint skuren Dill
    • 3.5 dl Sodavatten

    Tillagning

    1. Smält smöret och låt svalna en smula,
    2. Blanda torrvarorna och dillen i en bunke.
    3. Vispa i vattnet och till sist smöret.
    4. Grädda gyllenbruna,
    5. Servera med hackad rödlök, löj-eller forellrom, crème fraiche och garnera med dill & rödlök.
       

    fransk potatisgratäng

    Ingredienser Till 4 personer: 10 medelstora potatis av mjölig sort

    • 1 finhackad inte allt för stor lök
    • 1 finhackad vitlöksklyfta
    • 1 dl crème fraiche
    • 3 dl röd mjölk 
    • 3 dl riktig grädde
    • 1 krm riven muskot
    • ett par klickar smör (absolut inte margarin…)
    • salt och nymalen vitpeppar efter smak

    Tillagning

    1. Skala potatisen och skiva den lagom tunt.
    2. Finhacka lök och vitlök.
    3. Lägg allt i en stor bunke och blanda ihop samtliga ingredienser inkl kryddor utom smöret.
    4. Häll upp blandningen i en form ca 20×30 cm. Klicka över ett par msk smör.
    5. Grädda gratängen ca 1 timme i 200 grader. Börjar den bli mörk, lägg över lite folie.
    6. Gratängen skall vara riktigt krämig, behövs det, häll då på lite extra mjölk och grädde.

    Tips!
    Vill man göra det riktigt enkelt för sig men attans så gott, köp honungsglaserade färdiga kamben i någon ICA butik (säljs bara där) och grilla dem hårt!

    Servera med en sallad och din nyfunna vän; Gratängen!

    Smaklig spis!

    BAKPOTATIS MED RACKANS GOD SÅS

    Ingredienser Till 3-4 Personer:

    4 Bakpotatis (antingen bakade i ugn eller direkt från grillen men då i folie,
    glöm inte att ”picka” potatisen innan).

    • 1 Ordentlig Smörklick samt Salt i varje Potatis
    • 1 Litet Isbergs salladshuvud, strimlat
    • 1 Gurka skuren i bitar
    • 1 Burk Majs Sås ( se recept nedan )
    • 500 g Skalade Räkor
    • Dill och Rostad Lök efter tycke och smak samt en Citronskiva
    • Ingredienser Till 4 personer: 2 Schalottenlökar

    • 100 g Smör (+ en klick)
    • 1,5 dl vitt vin
    • 1,5 dl grädde
    • 1 nypa gräslök
    • Salt och peppar

    Tillagning

    • Sås:Rör ihop,
      2 dl Ketchup
      2 dl Mjölk
      2 dl Majonnäs
      1 Hårdkokt finhackat ägg
      1/2 tsk Paprika Pulver
      Salt och Grovmalen Svartpeppar efter smak

      Smaklig spis

      Dryck till:
      En god öl eller Chablis.
       
    Petit Chablis Domaine Sainte Petit Chablis Domaine Sainte

    Friskt & Fruktigt

    Petit Chablis Domaine Sainte Claire Nr 558
    J M Brocard , 2015
    Frankrike , Bourgogne , Chablis , Petit Chablis
    135:-
    Flaska , 750 ml

    Nyanserad, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, mineral, bivax och citron. Serveras vid cirka 8°C som aperitif eller till lättare rätter av fisk och skaldjur.

    LINGONCUMBERLANDSÅS, fantastisk god, passar bra till julpatén

    Ingredienser till 12 personer:
    5dl lingonsylt

    • 1 apelsin, finrivet skal
    • 1 msk pressad apelsin
    • 1 msk portvin
    • 1 tsk Coleman´s senapspulver
    • 2 krm salt
    • 1 krm nymald svart peppar

    Tillagning

    1. Värm lingonsylten i en kastrull och passera den genom en sil.
    2. Tillsätt apelsinskal, apelsinsaft, portvin, senap, salt och peppar.
    3. Låt kallna och servera till valfri paté.
    Lingoncumberlandsås

    LAXFILE MED FÄRSK SPENAT

    Ingredienser Till 4 personer:

    • En påse färsk spenat
    • Soltorkade tomater i olja ca 8-10 st
    • 4 st laxfiléer
    • Lime eller Citron
    • 1 dl riven god Parmesan
    • 2 dl Crème fraiche
    • 2 dl Grädde
    • En skvätt torrt vitt vin
    • Salt och Peppar

    Tillagning 

    1. Lägg spenat, klippta soltorkade tomater, lax, vin och riven ost i en smord form.
    2. Pressa över lime/ citron.
    3. Blanda grädde med crème fraichen och häll över,
    4. salta och peppra.
    5. In i ugnen på 220 grader i ca 30 minuter.
    6. Servera med pressad potatis eller pasta (gärna färsk).

    JERKERS GURKSOPPA MED HAVSKRÄFTOR

    Ingridienser till 4 personer

    • 2 Slanggurkor
    • 4 dl Grädde (av något slag, vispgrädde blir godast!)
    • 4 dl Hönsbuljong eller consommé
    • 1 msk Smör
    • 1 Schalottenlök
    • 1 Knippe dill
    • Lite Vitt vin + citronsaft
    • Havskräftor
    • 4 stora eller 8 små
       

    Tillagning

    1. Skala gurkan lätt, dela och gröp ur kärnorna med en sked,
    2. Skär gurkan i cm-stora skivor.
    3. Finhacka schalottenlök och fräs den lätt i smör tillsammans med gurkskivorna utan att de tar färg.
    4. Tillsätt grädde, buljong och en knippe dill ock låt det koka i 15 min.
    5. Häll upp soppan i en mixer och kör den till en slät och fin konsistens.
    6. Koka upp soppan på nytt och smaksätt med några droppar vitt vin och lite citronsaft.
    7. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
    8. Havskräftorna skalas och delas. Stek dem i lite smör och lägg dem i sopptallriken.
    9. Häll den varma soppan över. (havskräftor är lysande men det funkar även med kräftstjärtar i lag )
    10. Servera med ett nybakat bröd, eller varför inte ett nygräddat vitlöksbröd.
    Jerkers gurksoppa med havskräftor.

    Raggmunk med fläsk

    Ingredienser Till 3-4 Personer:

    • 1 dl Mjöl
    • 2 dl Mjölk
    • 2 Rivna Morötter
    • 8 Rivna Potatisar
    • 1 Riven Gul Lök
    • 1 krm Salt + Vitpeppar efter smak

    Tillagning 

    1. Rör ihop alla ingredienser och stek gärna ”raggerna” i lite utav fettet från det stekta fläsket.
    2. Serveras med stekt fläsk och lingon.


    Dryck till; ett ljust öl eller Mjölk!

    Sparrissås

    Här kommer den berömda sparrissåsen som vi äter tillsammans
    på vinprovarkvällen i Aix Les Bains, Frankrike.
    Den funkar till både vit och grön sparris.

      Tillagning 

      1. Hacka lökarna fint
      2. Stek lökarna i en matsked smör
      3. Häll på vinet och reducera till hälften
      4. Häll sedan på grädde och låt reducera till hälften igen.
      5. I med 100g smör och mixa (stavmixer)
      6. På med salt och peppar samt en nypa finhackad gräslök.
      Sparrissås

      djävul-stek - Diablo

      Ingredienser Till 4 personer

      • 4 Skivor oxfilé (ca 125g/ styck)
      • 2 Bananer
      • 4 Persiko-halvor, konserverade
      • 1 Msk Farinsocker

      Ingredienser till såsen
      • 3 Gula lökar
      • 5 Vitlöksklyftor
      • 3 Röda paprikor
      • Smör till stekning
      • 4 dl torrt vitt vin
      • 1 kruka färsk dragon
      • 6 dl matlagningsgrädde (vispgrädde blir godare…)
      • 2 msk HP-sås
      • 3 stänk tabasco
      • Salt och peppar efter smak

      Tillagning 

      1. Skala och hacka gul lök samt vitlöksklyftor fint.
      2. Kärna ur och hacka paprikan. Fräs allt detta ett par min. i smör.
      3. Tillsätt vin, grädde och dragon.
      4. Låt såsen koka en halvtimme eller tills den är krämig.
      5. Rör då i HP-sås och Tabascon samt salt och peppar efter smak.
      6. Klyv bananerna längs med mitten.
      7. Ugnstek dem tillsammans med persikohalvorna, lätt pudrade med farin sockret 2-4 min. på ca 200 grader.Stek oxfilén efter önskemål.
      8. Servera med den ugnsbakade frukten, kokt ris samt ett gott bröd.
      9. TIPS!(Man tar bort ett stress-moment om man lägger ned den stekta oxfilén i såsen.)

      Denna rätt funkar utmärkt på fest-menyn,eller varför inte en fredag-kväll tillsammans med ”PÅ SPÅRET”
      Rätten har mängder av smaker men är inte kryddstark.

      Brässerad knaperstek sida av svensk rapsgris med bbq steak sauce

      Ingredienser för 4 personer på en bricka som sharefood
       

      • 800 g fläsksida med svål från Svensk Rapsgris från Scan
      • 3 liter buljong på fågel
      • 2 gula lökar, grovt hackade
      • 5 vitlöksklyftor, grovt hackade
      • 5 st kaffir limeblad
      • 5 st lagerblad
      • 10 svartpepparkorn
      • 2 tsk salt
      Ingredienser BBQ Steak Sauce
      • 3 vitlöksklyftor, riven
      • 100 g ingefära, riven
      • 1 stor gul lök (eller 2 mindre), fint hackad
      • 1 jalapeno, urkärnad och hackad
      • 1 tsk nymald svartpeppar
      • 0,5 krm malt kryddnejlika
      • En nypa salt
      • 1 msk pressad citronsaft från frukt
      • 2 dl vatten
      • 2,5 dl Worchestershiresås
      • 1,5 dl lönnsirap
      • 1,5 dl honung
      • 2,25 dl bra vitvinsvinäger
      • För ev. redning: 2 msk maizena
      Potatis
      • 8 mandelpotatisar
      • 2 tsk rökt paprikapulver
      • Salt
      • Peppar
      • Smör
      • God olivolja

      Tillagning
      Börja med att förbereda badet genom att koka ihop buljong, vin, svartpeppar, salt, lime- och lagerblad under ca 10 minuter.

      Det får gärna stormkoka så att smakerna verkligen går in i varandra. Skär köttet i fyra portionsbitar. Efter 10 minuter lägger du ner köttet och lökarna och låter det hastigt koka upp så att du kan skumma av.

      Brässera på låg värme ca 2 timmar. Ta upp köttet och torka det lätt med en handduk. Innan servering så snittar du ett kryssmönster på svålen och torrsteker i en grillpanna på hög värme så att du får en knaprig yta.
       
      BBQ Steak Sås
      Börja med att bryna vitlöken försiktigt i en klick smör i en kastrull. Tillsätt sedan alla ingredienser och låt sjuda försiktigt i ca 50 minuter.

      Mixa allt försiktigt och om du vill kan du även låta sila såsen för att få den slät. Smaka av med salt och peppar och red eventuellt med maizena om såsen behöver mer stadga. Blir såsen tvärtom för tjock går det också bra att tunna ur den med lite vatten eller om du vill klicka ner en bit smör för att lätta upp den.
       
      Potatis
      Hacka potatisen i tärningar. Stek i smör tillsammans med paprikapulver tills de är al dente. Smaka av med salt.
       
      Servering
      Servera enkelt med en bit sida och en rejäl slev med sås över. Råstek ett par hackade potatisar - smaka av med salt, peppar och paprikapulver

      Källa: Livets Goda

      I perfekt kombination till

      2012 Clarendelle Rouge
      (Art.nr 3147, 159 kr, 750 ml)

      Nyanserad, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, ceder, korinter, kaffe, tobak och kakao. Serveras vid cirka 18°C till rätter av mörkt kött.
       

      värmande drycker till jul!

      Värmande rödvinstoddy

      En juldoftande variant, till 1 advent på glögg som smaksätts med kanel och kardemumma. Garnera med citron eller apelsin.

      Ingredienser
      6 Glas: 3 dl apelsin,
      pressad 3-4 msk råsocker
      2-3 kanelstänger
      1 tsk kardemummakärnor
      75cl rött vin en skvätt gin om man önskar

      1. Hetta upp apelsinsaften med socker, kanel och kardemumma.
      2. Dra kastrullen från plattan. Låt stå och dra med lock ca 15min
      3. Blanda i vinet och värm till 60 grader.

      Varm äppeldrink med calvados

      En värmande drink med kryddig kant passar bra före maten. Calvados kan uteslutas om du vill göra den alkoholfri.

      Ingredienser
      4-6 Glas: 1 liter äppelmust 4 kanelstänger
      En liten bit riven ingefära
      2 dl Calvados Ca ½ äpple, i tunnaskivor

      Till kanten på glaset:
      1, äggvita
      1, tsk kanel
      2, msk strösocker

      1, Till kanten: lägg äggvitan i en vid skål och blada kanel och strösocker på ett fat. Doppa kanten på glaset i äggvitan, sedan i kanelsockret. Låt stå och torka medan du fixar äpple drycken.

      2. värm upp äppelmusten med kanelstängerna och riven ingefära i en kastrull. Tillsätt calvadosen precis när musten är varm och klar att servera, det ska inte koka.

      3. Häll upp drinken i glasen och dekorera gärna med kanelstängerna och några tunna skivor äpple.

      VIner som passar på kräftkalaset

      Kloster Eberbach 

      Kloster Eberbach Nr 5810
      Riesling Kabinett , 2016
      Tyskland , Rheingau
      101:-
      Flaska , 750 ml

      Druvig, mycket frisk smak med sötma, inslag av päron, honung, mineral, ananas och lime. Serveras vid cirka 8°C som sällskapsdryck eller till fisk- och skaldjursrätter, gärna med heta eller asiatiska inslag.

      Leth Grüner Veltliner Familien

      Leth Nr 76570
      Grüner Veltliner Familien Reserve , 2016
      Österrike , Niederösterreich , Wagram
      119:-
      Flaska , 750 ml

      Fruktig, något kryddig smak med inslag av gula päron, vitpeppar, äpplen, örter och mandarin. Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk eller ljust kött.

      Leitz Magic Mountain

      Leitz Magic Mountain Nr 70626
      Rüdesheimer Riesling Trocken , 2016
      Tyskland , Rheingau
      159:-
      Flaska , 750 ml

      Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av päron, honungsmelon, örter, mineral och citrus. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur.
       

      Puycheric Syrah Rosé

      Puycheric Nr 2209
      Syrah Rosé , 2016
      Frankrike , Languedoc-Roussillon , VdP d'Oc
      199:-
      Box , 3000 ml

      Fruktig smak med inslag av geléhallon, persika och blodgrapefrukt. Serveras vid cirka 8°C som sällskapsvin, till fisk- och kycklingrätter eller sallader.

      Heta tips på drycker !

      Kevin Arnold

      Gérard Bertrand 

      Croft

      Kevin Arnold Nr 6506
      Shiraz , 2012
      Sydafrika , Western Cape , Coastal Region , Stellenbosch
      215:-
      Flaska , 750 ml

      Fruktig, nyanserad smak med rostad fatkaraktär, inslag av björnbär, plommon, kaffe, hallon och mörk choklad. Serveras vid cirka 18°C till smakrika, gärna grillade rätter av mörkt kött.

      Gérard Bertrand Nr 8381
      Rivesaltes Ambré , 1985
      Frankrike , Languedoc-Roussillon , Rivesaltes 110:-
      Flaska , 375 ml

      Nyanserad, mogen, mycket söt smak med inslag av fat, torkade dadlar, pomerans, valnötter, choklad, aprikoser och sultanarussin. Serveras vid 16-18°C till lagrade ostar, gåslever eller till desserter.

      Croft Nr 8039
      10 Year Old Tawny Port
      Portugal , Porto
      225:-
      Flaska , 750 ml
      Komplex, balanserad, mycket söt smak med fatkaraktär, inslag av torkade fikon, kanel, pomerans, choklad, russin och nötter. Serveras vid cirka 16°C till desserter, gärna innehållande nötter.