logo_kullenberg_black-01 320

 

 

Jerker mons Svensson
ville komma ut i världen, men visste inte hur

Jerker Svensson är född 1968 och växte upp i Emmaboda. Efter det tekniska gymnasiet i Kalmar hade han tänkt jobba på nuvarande Xylem.

– Min dåvarande flickvän hade vunnit en skönhetstävling och det förde henne ut i världen. Jag gick kvar i Emmaboda och ville också se mig omkring, men jag visste inte hur det skulle gå till.
Sedan barndomen har han varit aktiv i Emmaboda golfklubb.

– Jag frågade tränaren Farid Guedra om han hade några kontakter. Det hade han, och det var så jag hamnade i Frankrike. En slump som verkar som en tanke.

Guedras kontakt var researrangören Ingemar Kullenberg som drev företaget Kullenberg Golf AB sedan tidigt 1970-tal. Affärsidén var att arrangera exklusiva golfresor till i första hand Frankrike och i synnerhet till staden Aix les Bains i sydöstra Frankrike. Staden ligger vid Alpernas fot och det är en timmes bilresa till kända skidorter som Chamonix.

– Första gången jag var i Frankrike körde jag runt i Loiredalen söder om Paris. Där finns det massvis av vinslott och jag hade med mig min mors Allt om mat-tidning där det fanns ett reportage från ett särskilt slott. Rätt som det var befann jag mig utanför slottet. Jag ringde på och en excentrisk man med vinröd rökrock öppnade. Jag kunde inte språket, så jag visade upp mammas tidning. Sedan provade vi viner resten av dagen. Det var min första kontakt med fransk vinkultur.
Jerker Svensson jobbade som reseledare och golftränare i 15 år. Han tog över företaget 2005, och de som köper hans golfresor kommer ofta från näringslivet.

– I resorna ingår allt det bästa; hotell, golfbanor, utflyktsmål - ofta med historisk anknytning. Vi äter merparten av måltiderna på Guide Michelin-krogar, och det låter förstås dyrt. Men med åren har jag fått bra kontakter - exempelvis i regionen Champagne, och en resa dit, där allt ingår, kostar inte mer än 20 000 kronor per person och vecka.

Det låter dyrare?
– Jag vet, men när man jobbat länge med hotell, restauranger och golfbanor ser de vikten av långsiktighet, för vi återkommer ju hela tiden. Under hela 90-talet var vi i princip ensamma om att arrangera sådana här resor. Jag har trogna kunder och jag kan stoltsera med att prinsen Sigvard Bernadotte brukade resa med mig.
I Frankrike har Jerker Svensson byggt upp en vinkällare. Med åren har intresset för mat och vin blivit allt större.
– Jag fungerar ju också som golflärare på resorna, men den franska mat- och vinkulturen är fascinerande. Jag har en ganska stor vinkällare och den är min pensionsförsäkring.

Han återkommer regelbundet till Emmaboda där hans föräldrar Aila och Lasse Svensson bor. Han har två söner, åtta och 14 år gamla, och de bor med sin mamma i Kalmar.
– Min yngste sons kompisar brukade kalla mig för "sjökaptenen" när han gick på förskolan. Jag är ju borta ganska mycket, men jag är ledig varje sommar - från juni till september och då är jag bara med mina pojkar.
I dagarna inleds sommarsäsongen och då bär det av till Barcelona. Därefter väntar Aix les Bains. I slutet av året arrangerar Jerker Svensson en golfresa/kryssning i Västindien.

– Det finns faktiskt ingen plats som har samma dragningskraft på mig som Skärsjön vid Falebo och Eskilsryd. Där är vi på somrarna, pojkarna och jag.

Alldeles nyligen blev det klart att Jerker Svensson får en kompanjon i företaget.

– Henrik Jarl går in som delägare. Vi är gamla kompisar och båda är golfbitna, så det blir jättekul.
Henrik Jarl, Stockholm, är bördig från Broakulla och var tidigare vd på dåvarande Jarl Timber.

Kullenberg golf anordnar även regelbundna golfresor till Sydafrika, Spanien, Portugal och Italien.
Vad är ditt förhållande till Emmaboda?
– Det är hemma, och golfbanan nummer ett finns i Vissefjärda.

EMMABODA 15 mars 2017 BAROMETERN
FOTO: PETER LEJON
TEXT: PETER LEJON

Emmaboda Golfklubb  Björketorp

En natur- och golfupplevelse för alla
Emmaboda Golfklubbs 18-hålsbana är byggd i två etapper, de första nio hålen stod klara 1982 och de resterande nio hålen invigdes 1992.
Banan slingrar sig naturskönt och utmanande längs med Kyrksjöns strand. Golfbanan är en 18-håls skogs- och parkbana som från Gul tee är 5 730 meter och från Röd tee 4 889 meter. Banans par är 72.
Anläggningen ligger 15 km söder om Emmaboda i ett samhälle som heter Vissefjärda. Golfbanan ligger centralt i Glasriket och med en närhet till ett flertal städer där avståndet från Karlskrona är 48 km,  från Kalmar 55 km och från Växjö 73 km.