HUMMERSOPPA MED SAFFRAN

Ingredienser Till 4 personer:Skal från 2 humrar

  • 1.5 dl crème fraiche
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 hackad färsk tomat
  • 1/2 hackad gul lök
  • 1/2 hackad vitlöksklyfta
  • 1/2 msk smör
  • 2 cl cognac
  • Salt och nymalen vitpeppar
  • Saffran efter smak


Gör så här:

  1. Dela humrarna och tag ur köttet. Försök hålla köttet helt från klorna. Skiva upp hummerstjärtarna.
  2. Fräs hummerskal, lök samt vitlök i smör i en stor kastrull.
  3. Tillsätt tomat, cognac, vin, grädde, samt crème fraiche och låt koka i 25 minuter.
  4. Sila av soppan och smaka av med salt, peppar samt saffran efter smak.
  5. Fördela hummerköttet i djupa tallrikar och häll över den rykande heta soppan

FRANSK POTATISGRATÄNG

Ingredienser Till 4 personer: 10 medelstora potatis av mjölig sort

  • 1 finhackad inte allt för stor lök
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 1 dl crème fraiche
  • 3 dl röd mjölk 
  • 3 dl riktig grädde
  • 1 krm riven muskot
  • ett par klickar smör (absolut inte margarin…)
  • salt och nymalen vitpeppar efter smak
 

Gör så här:

  1. Skala potatisen och skiva den lagom tunt.
  2. Finhacka lök och vitlök.
  3. Lägg allt i en stor bunke och blanda ihop samtliga ingredienser inkl kryddor utom smöret.
  4. Häll upp blandningen i en form ca 20×30 cm. Klicka över ett par msk smör.
  5. Grädda gratängen ca 1 timme i 200 grader. Börjar den bli mörk, lägg över lite folie.
  6. Gratängen skall vara riktigt krämig, behövs det, häll då på lite extra mjölk och grädde.

Vill man göra det riktigt enkelt för sig men attans så gott, köp honungsglaserade färdiga kamben i någon ICA butik (säljs bara där) och grilla dem hårt!

Servera med en sallad och din nyfunna vän; Gratängen!

Smaklig spis!

Brässerad och knaperstekt sida av svensk rapsgris
med BBQ Steak Sauce

I perfekt kombination till

2012 Clarendelle Rouge
(Art.nr 3147, 159 kr, 750 ml)

Recepet
För 4 personer på en bricka som sharefood
 
800 g fläsksida med svål från Svensk Rapsgris från Scan
3 liter buljong på fågel
2 gula lökar, grovt hackade
5 vitlöksklyftor, grovt hackade
5 st kaffir limeblad
5 st lagerblad
10 svartpepparkorn
2 tsk salt
 
BBQ Steak Sauce
3 vitlöksklyftor, riven
100 g ingefära, riven
1 stor gul lök (eller 2 mindre), fint hackad
1 jalapeno, urkärnad och hackad
1 tsk nymald svartpeppar
0,5 krm malt kryddnejlika
En nypa salt
1 msk pressad citronsaft från frukt
2 dl vatten
2,5 dl Worchestershiresås
1,5 dl lönnsirap
1,5 dl honung
2,25 dl bra vitvinsvinäger
 
För ev. redning: 2 msk maizena
 
Potatis
8 mandelpotatisar
2 tsk rökt paprikapulver
 
Salt
Peppar
Smör
God olivolja
 
GÖR SÅ HÄR
Börja med att förbereda badet genom att koka ihop buljong, vin, svartpeppar, salt, lime- och lagerblad under ca 10 minuter. Det får gärna stormkoka så att smakerna verkligen går in i varandra. Skär köttet i fyra portionsbitar. Efter 10 minuter lägger du ner köttet och lökarna och låter det hastigt koka upp så att du kan skumma av. Brässera på låg värme ca 2 timmar. Ta upp köttet och torka det lätt med en handduk. Innan servering så snittar du ett kryssmönster på svålen och torrsteker i en grillpanna på hög värme så att du får en knaprig yta.
 
BBQ Steak Sås
Börja med att bryna vitlöken försiktigt i en klick smör i en kastrull. Tillsätt sedan alla ingredienser och låt sjuda försiktigt i ca 50 minuter. Mixa allt försiktigt och om du vill kan du även låta sila såsen för att få den slät. Smaka av med salt och peppar och red eventuellt med maizena om såsen behöver mer stadga. Blir såsen tvärtom för tjock går det också bra att tunna ur den med lite vatten eller om du vill klicka ner en bit smör för att lätta upp den.
 
Potatis
Hacka potatisen i tärningar. Stek i smör tillsammans med paprikapulver tills de är al dente. Smaka av med salt.
 
Servering
Servera enkelt med en bit sida och en rejäl slev med sås över. Råstek ett par hackade potatisar - smaka av med salt, peppar och paprikapulver

Källa: Livets Goda

BAKPOTATIS MED RACKANS GOD SÅS

För 4 personer.

Ingredienser Till 3-4 Personer:


4 Bakpotatis (antingen bakade i ugn eller direkt från grillen men då i folie,
glöm inte att ”picka” potatisen innan).

Tillagning
1 Ordentlig Smörklick samt Salt i varje Potatis
1 Litet Isbergs salladshuvud, strimlat
1 Gurka skuren i bitar
1 Burk Majs Sås ( se recept nedan )
500 g Skalade Räkor
Dill och Rostad Lök efter tycke och smak samt en Citronskiva

Sås:Rör ihop,
2 dl Ketchup
2 dl Mjölk
2 dl Majonnäs
1 Hårdkokt finhackat ägg
1/2 tsk Paprika Pulver
Salt och Grovmalen Svartpeppar efter smak

Smaklig spis

Dryck till:
En god öl eller Chablis.

 

JERKERS GURKSOPPA MED HAVSKRÄFTOR

Ingridienser till 4 personer

2 Slanggurkor
4 dl Grädde (av något slag, vispgrädde blir godast!)
4 dl Hönsbuljong eller consommé
1 msk Smör
1 Schalottenlök
1 Knippe dill
Lite Vitt vin + citronsaft
Havskräftor
4 stora eller 8 småTillagning

Tillagning
Skala gurkan lätt, dela och gröp ur kärnorna med en sked,
skär gurkan i cm-stora skivor. Finhacka schalottenlök
och fräs den lätt i smör tillsammans med gurkskivorna utan
att de tar färg.
Tillsätt grädde, buljong och en knippe dill ock låt det koka i 15 min.
Häll upp soppan i en mixer och kör den till en slät och fin konsistens.
Koka upp soppan på nytt och smaksätt med några droppar vitt vin och
lite citronsaft. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
Havskräftorna skalas och delas. Stek dem i lite smör och lägg dem i
sopptallriken, häll den varma soppan över. ( havskräftor är lysande men
det funkar även med kräftstjärtar i lag )
Servera med ett nybakat bröd, eller varför inte ett nygräddat vitlöksbröd.

Bon Apetit!
 

VIner som passar på kräftkalaset

Kloster Eberbach Nr 5810
Riesling Kabinett , 2016
Tyskland , Rheingau
101:-
Flaska , 750 ml

Druvig, mycket frisk smak med sötma, inslag av päron, honung, mineral, ananas och lime. Serveras vid cirka 8°C som sällskapsdryck eller till fisk- och skaldjursrätter, gärna med heta eller asiatiska inslag.
 

Leth Nr 76570
Grüner Veltliner Familien Reserve , 2016
Österrike , Niederösterreich , Wagram
119:-
Flaska , 750 ml

Fruktig, något kryddig smak med inslag av gula päron, vitpeppar, äpplen, örter och mandarin. Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk eller ljust kött.

Leitz Magic Mountain Nr 70626
Rüdesheimer Riesling Trocken , 2016
Tyskland , Rheingau
159:-
Flaska , 750 ml

Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av päron, honungsmelon, örter, mineral och citrus. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur.
 

Puycheric Nr 2209
Syrah Rosé , 2016
Frankrike , Languedoc-Roussillon , VdP d'Oc
199:-
Box , 3000 ml

Fruktig smak med inslag av geléhallon, persika och blodgrapefrukt. Serveras vid cirka 8°C som sällskapsvin, till fisk- och kycklingrätter eller sallader.

Kevin Arnold Nr 6506
Shiraz , 2012
Sydafrika , Western Cape , Coastal Region , Stellenbosch
215:-
Flaska , 750 ml

Fruktig, nyanserad smak med rostad fatkaraktär, inslag av björnbär, plommon, kaffe, hallon och mörk choklad. Serveras vid cirka 18°C till smakrika, gärna grillade rätter av mörkt kött.

Silltårta

Ingredienser

  • 6 halvor Hönökaka Smör (eller bordsmargarin)
  • 5 dl riven västerbottenost
  • 1 dl finhackad gul lök
  • 3 dl gräddfil
  • 6 hårdkokta ägg hackade
  • 2 dl lättmajonnäs Vitpeppar Svartpeppar
  • 240 g tomatsill
  • 240 g senapssill
  • 240 g löksill
  • 100 g hackad sallad
  • 1 rödlök finhackad 1 kruka dill 

Gör så här

Bred smör/bordsmargarin på Hönökakorna. Lägg ihop två av de till en cirkel.

Fyllning 1:
Blanda västerbottenost, finhackad gul lök och gräddfil. Smaksätt med vitpeppar. Bred ut över cirkeln.  Lägg två hönökakor till en cirkel på fyllning. Se till att de inte ligger med skarven på samma ställe som de understa kakorna. Detta för att förhindra att tårtan glider isär.
 
Fyllning 2:
Blanda ägg med majonäs och smaksätt med svartpeppar. Bred ut över cirkeln.  Lägg två hönökakor till en cirkel på fyllning 2.  Garnera översta lagret hönökakor inifrån och ut i cirklar. Börja med tomatsill i mitten och fortsätt med senapssill och ytterst löksill. Varva med sallad, dill och rödlök mellan sillvarven.  Låt gärna den färdigmonterade tårtan vila några timmar i kylen innan du garnerar den. Då blir den saftigare och håller ihop bättre.
 

sparrissås


Här kommer den berömda sparrissåsen som vi äter tillsammans
på vinprovarkvällen i Aix Les Bains, Frankrike.
Den funkar till både vit och grön sparris.
 

Ingredienser Till 4 personer: 2 Schalottenlökar

  • 100 g Smör (+ en klick)
  • 1,5 dl vitt vin
  • 1,5 dl grädde
  • 1 nypa gräslök
  • Salt och peppar



Tillagning 

  1. Hacka lökarna fint
  2. Stek lökarna i en matsked smör
  3. Häll på vinet och reducera till hälften
  4. Häll sedan på grädde och låt reducera till hälften igen.
  5. I med 100g smör och mixa (stavmixer)
  6. På med salt och peppar samt en nypa finhackad gräslök.

LINGONCUMBERLANDSÅS


En fantastiskt god Cumberlandsås, kanske till jul patén?
Gör så här:

Värm lingonsylten i en kastrull och passera den genom en sil.
Tillsätt apelsinskal, apelsinsaft, portvin, senap, salt och peppar.

Låt kallna och servera till valfri paté.
Smaklig spis!
Ingredienser till 12 personer:
5dl lingonsylt
1 apelsin, finrivet skal
1 msk pressad apelsin
1 msk portvin
1 tsk Coleman´s senapspulver
2 krm salt
1 krm nymald svart peppar

Tillagning 

  1. Hacka lökarna fint
  2. Stek lökarna i en matsked smör
  3. Häll på vinet och reducera till hälften
  4. Häll sedan på grädde och låt reducera till hälften igen.
  5. I med 100g smör och mixa (stavmixer)
  6. På med salt och peppar samt en nypa finhackad gräslök.

VÅFFLA MED LÖJ-ELLER FORELLROM

Ingredienser Till 4 personer:
100 g Smör
240 g Mjöl
2 tsk Bakpulver
1 tsk Salt
1/2 dl fint skuren Dill
3.5 dl Sodavatten

Gör Så Här: 
Smält smöret och låt svalna en smula, blanda torrvarorna och dillen i en bunke. Vispa i vattnet och till sist smöret.
Grädda gyllenbruna, servera med hackad rödlök, löj-eller forellrom, crème fraiche och garnera med dill & rödlök.
Smaklig spis!

RAGGMUNK

Ingredienser Till 3-4 Personer:
1 dl Mjöl
2 dl Mjölk
2 Rivna Morötter
8 Rivna Potatisar
1 Riven Gul Lök
1 krm Salt + Vitpeppar efter smak

Tillagning 
Rör ihop alla ingredienser och stek gärna ”raggerna” i lite utav fettet från det stekta fläsket.
Serveras med stekt fläsk och lingon

Smaklig spis!

Dryck till; ett ljust öl eller Mjölk!

LAXFILE MED FÄRSK SPENAT

Ingredienser Till 4 personer:

En påse färsk spenat
Soltorkade tomater i olja ca 8-10 st
4 st laxfiléer
Lime eller Citron
1 dl riven god Parmesan
2 dl Crème fraiche
2 dl Grädde
En skvätt torrt vitt vin
Salt och Peppar

Tillagning 
Lägg spenat, klippta soltorkade tomater, lax, vin och riven ost i en smord form.
Pressa över lime/ citron.
Blanda grädde med crème fraichen och häll över,
salta och peppra.

In i ugnen på 220 grader i ca 30 minuter.
Servera med pressad potatis eller pasta (gärna färsk).

Bon Apetit!
 

djävul-stek

Denna rätt funkar utmärkt på fest-menyn,
eller varför inte en fredag-kväll tillsammans med ”PÅ SPÅRET”
Rätten har mängder av smaker men är inte kryddstark.

Ingredienser Till 4 personer:
4 Skivor oxfilé (ca 125g/ styck)
2 Bananer
4 Persiko-halvor (konserverade)
1 Msk Farinsocker
Sås:
3 Gula lökar
5 Vitlöksklyftor
3 Röda paprikor
Smör till stekning
4 dl torrt vitt vin
1 kruka färsk dragon
6 dl matlagningsgrädde (vispgrädde blir godare…)
2 msk HP-sås
3 stänk tabasco
Salt och peppar efter smak

Tillagning 
Skala och hacka gul lök samt vitlöksklyftor fint.
Kärna ur och hacka paprikan.
Fräs allt detta ett par min. i smör.
Tillsätt vin, grädde och dragon.
Låt såsen koka en halvtimme eller tills den är krämig.
Rör då i HP-sås och Tabascon samt salt och peppar efter smak.
Klyv bananerna längs med mitten.
Ugnstek dem tillsammans med persikohalvorna, lätt
pudrade med farin sockret 2-4 min. på ca 200 grader.
Stek oxfilén efter önskemål.
Servera med den ugnsbakade frukten, kokt ris samt ett gott bröd.

(Man tar bort ett stress-moment om man lägger ned den stekta oxfilén i såsen.)
Smaklig Spis!
 

Värmande rödvinstoddy

En juldoftande variant, till 1 advent på glögg som smaksätts med kanel och kardemumma. Garnera med citron eller apelsin.

Ingredienser
6 Glas: 3 dl apelsin,
pressad 3-4 msk råsocker
2-3 kanelstänger
1 tsk kardemummakärnor
75cl rött vin en skvätt gin om man önskar

1. Hetta upp apelsinsaften med socker, kanel och kardemumma.
2. Dra kastrullen från plattan. Låt stå och dra med lock ca 15min
3. Blanda i vinet och värm till 60 grader.


Varm äppeldrink med calvados:

En värmande drink med kryddig kant passar bra före maten. Calvados kan uteslutas om du vill göra den alkoholfri.

Ingredienser
4-6 Glas: 1 liter äppelmust 4 kanelstänger
En liten bit riven ingefära
2 dl Calvados Ca ½ äpple, i tunnaskivor

Till kanten på glaset: 1, äggvita
1, tsk kanel
2, msk strösocker

1, Till kanten: lägg äggvitan i en vid skål och blada kanel och strösocker på ett fat. Doppa kanten på glaset i äggvitan, sedan i kanelsockret. Låt stå och torka medan du fixar äpple drycken.

2. värm upp äppelmusten med kanelstängerna och riven ingefära i en kastrull. Tillsätt calvadosen precis när musten är varm och klar att servera, det ska inte koka.

3. Häll upp drinken i glasen och dekorera gärna med kanelstängerna och några tunna skivor äpple.